
Groei komt eraan!
Vandaag kost LNG $ 3.2/Mmbtu. Over heel 2020 betaalde men slechts $2/Mmbtu. Dat komt doordat er een extreme kou was in het Verre Oosten in Feb ’21 en daarna in Europa. De LNG voorraden in Europa zijn 25% lager dan gemiddeld. Dus komt er ook Amerikaanse LNG naar Rotterdam.
Daarbij komt nog eens dat kolen goedkoper is dan LNG, dus energiecentrales op kolen worden meer ingeschakeld dan gas. “Consumption, on the other hand, is expected to drop this year, the EIA said in its June STEO, partly because more electric power generators would switch to coal due to the higher natural gas prices. Daar ga je dan met je klimaatdoelen…..
Turkije kan ook grote LNG speler worden
Turkije is sterk afhankelijk van LNG importen uit Azerbeidzjan en Rusland (33% van totale behoefte). Omdat deze LNG een olieprijsformule heeft willen zie hier snel van af. Dat kan omdat ze vanaf 2023 grote volumes zelf gaan oppompen. Dus kunnen ze hun importen met 25-30% reduceren. Daarnaast willen ze via hun bestaande Trans Anatolian Natural Gas Pipeline and TurkStream pipeline een echt LNG hub gaan worden. Het plan is om vooral in de zwarte zee te gaan produceren .

Turkije kent een gunstige geografische ligging waardoor het richting Europa en het Verre Oosten kan exporteren. Op dit moment betaalt men Euro 44 miljard per jaar aan LNG invoer. De huidige olieprijs maakt dit bedrag alleen maar hoger en het is dan ook geen verrassing dat Turkije alle olie-gerelateerde prijsformules wil heronderhandelen/opzeggen.
China legt logistiek LNG aan
China verbindt het pijpleidingen sydteem van CNOOC, China National Petroleum en Sinopec me elkaar. Dat is pas in 2025, maar daardoor wordt het gehele netwerk wel met 80% uitgebreid en telt dan 240.000 km(!!). Vandaar ook dat er nu in kolencentrales geïnvesteerd wordt. Over 5-10 jaar zullen de gesloten kolencentrales vervangen worden door LNG centrales. Dat zal moeten, willen ze hun 2060 zero CO-2 doelen behalen. En willen ze dit halen, dan zouden nu volgens berekening al 600 kolencentrales gesloten moeten worden. Het wordt alleen maar erger.

LNG enige 24/7 alternatief op korte termijn
Zon- en windenergie krijgen het zwaarder. Allereerst door tegenstand op het vaste land. Schade aan natuur en weerstand van de bevolking. In Australië is zeer recentelijk het grootste zon-waterstof project stopgezet om deze reden. Daarnaast zijn de grondstofkosten voor windmolens enorm gestegen. Dan ook nog eens de pech dar scheepvaarttarieven hard omhoog gegaan zijn. En dat blijft nog wel wat maanden. Totaal is hierdoor 15% minder projecten uitgevoerd wereldwijd.
De behoefte aan 24/7 groenere energie groeit. Kernenergie is nu duur en wordt als te risicovol beschouwd door de meeste landen. Kolen zijn wellicht nu goedkoper, maar straks zullen de kosten van deze centrales hard oplopen door duurdere emissierechten. Daarom zal LNG, mogelijk met CO-2 opslag, de brug zijn tussen fossiele brandsof en waterstof.
LNG aandelen
Zie het bericht van 2 weken geleden (8 juni). Het lijkt Oilexpert verstandig om wat LNG aandelen in plukjes op te pakken. De verwachting is dat de LNG prijs rond de $3/Mmbtu, over de komende jaren, zal bedragen. Dit is exclusief koude winters en verstoringen. Met name de afbouw van kolencentrales en vervanging door LNG centrales lijkt nog niet tot de beleggers te zijn doorgedrongen. Er worden nu al teveel kolencentrales wereldwijd gebouwd en staat haaks op de diverse klimaatdoelstellingen. Wanneer men niet tornt aan de CO-2 doelstellingen kan LNG alleen maar in prijs omhoog.